Een werkdag uit het leven van Patrick

In deze blog nemen wij je mee in een werkdag uit het leven van Patrick, Area Sales Manager van de exportafdeling van Animo.

 

Mijn functie

Als Area Sales Manager van de exportafdeling binnen Animo reis ik vaak naar het buitenland. Dit beslaat zo 40% van mijn werk en ik mag wel zeggen dat dit het belangrijkste onderdeel van baan is omdat ik zo in contact komt met bestaande klanten maar ook met potentiële klanten.

Potentiële- en nieuwe klanten

9:00: Eerste afspraak. Het betreft hier een potentiële klant die nog niet goed op hoogte is van het assortiment van Animo. Eerst maar eens een bakje koffie en elkaar een beetje leren kennen. Daarna maar eens inventariseren welke merken het bedrijf voert en hoe en waar het werkzaam is. Vervolgens het assortiment gepresenteerd wat het meest toepasselijk is voor dit bedrijf. Uiteindelijk een afspraak gemaakt om voorwaarden en prijzen te sturen, alsmede een machinetest in te plannen. Na mijn afscheid stap ik in de auto om naar mijn volgende afspraak te gaan.

11:00 Aangekomen bij mijn volgende afspraak. Het betreft een bestaande klant. De klant is net verhuisd naar een nieuw pand en ik krijg eerst een rondleiding door het pand. Vervolgens gaan wij naar boven waar de meeting room is. Echter, ik zie dat mijn contactpersoon de schoenen uittrekt en na rond gekeken te hebben lijkt iedereen op sokken of sloffen te lopen. Vreemd maar ik besluit om ook maar mijn schoenen uit te doen om vervolgens de vergaderzaal in te lopen. Een bespreking op sokken, er is een eerste keer voor alles! Tijdens onze bespreking praten we over hoe we onze partnerschap kunnen uitbreiden. Wat kunnen zij doen? Wat hebben zij van ons nodig? Wat kunnen wij bieden als Animo? Zijn er problemen of zijn er misschien wel kansen waar we gezamenlijk op in kunnen haken.

Animo presenteren

12:30 Even tijd voor een kleine lunch en dan weer door.

13:30 Mijn volgende afspraak is bij een koffierooster (nog geen klant). In de showroom zie ik veel verschillende machines staan. Na bestudering zie ik dat ze vooral machines in het hoge segment hebben (Eversys) en in het lage (Dr. Coffee), in het middensegment hebben ze nagenoeg niets. Daar zou onze OptiMe dus mooi tussen passen. Tijdens het gesprek heb ik me hier dan ook op gefocust. De presentatie gedaan aan drie mensen en ze waren enthousiast. Het is echter tegenwoordig erg belangrijk dat ze een machine kunnen testen omdat een machine kopen vanaf een plaatje erg lastig is. Afgesproken om dit zo snel mogelijk te regelen.

Tijd om Riga te verlaten en richting Talinn te rijden. Deze rit duurt ongeveer 4 uur en op deze route zullen we ook helaas geen snelwegen tegenkomen maar er is voldoende tijd om tijdens rit even om mij heen te kijken en te genieten van de mooie natuur. Rond 19:30 kom ik aan in mijn hotel. Inchecken, opfrissen en wat gaan eten. Daarna is het genoeg geweest voor vandaag!