Animo koffiemachines met een mal voor slechtzienden

Ik kan nu zelf een koffie halen en iemand drinken aanbieden”

Koffie of thee tappen uit een koffiemachine in het kantoor of de kantine. We doen het allemaal meerdere keren per dag. Dit wordt lastig wanneer je je ogen sluit en dan probeert een keuze te maken op het grote gladde scherm. Daarom heeft Provinciehuis Drenthe samen met 3D Ambacht* een mal ontwikkeld waarmee je op de tast het drankje naar keuze kiest, de zogenaamde CoffeeBoy. De mal heeft een 3D geprinte tekst voor de juiste koffiekeuze en is uitgevoerd in een opvallende felgroene kleur, zodat deze goed zichtbaar is voor slechtziende mensen.

Volwaardige deelname aan de koffiecultuur
Medewerker Bram Schultinge vertelt: “Met deze kunststof mallen die op de nieuwe koffieautomaten geplaatst zijn, kan ik nu als blinde provinciemedewerker ook volwaardig deelnemen aan onze koffiecultuur. Op mijn eigen tijd en naar mijn eigen behoefte een stevige bak tappen, ik kan het nu gewoon zelf. En in dat laatste zit ‘m de kneep. Voorheen kwam ik echt niet tekort hoor met zoveel geweldige collega’s om me heen, maar zelf iets halen en kunnen aanbieden geeft mij echt een goed gevoel. Zoals iedereen hecht ik zeer aan mijn autonomie en alhoewel deze aanpassing klein lijkt, is de uitwerking dat allerminst”.

Dedicated to every cup
Passend bij de slogan van Animo, dedicated to every cup, laat dit toewijding zien. Professionele machines met aandacht en toewijding en oog voor detail en gevoel voor service. Dat geldt voor iedere machine, van binnen en van buiten. Gemaakt van hoogwaardige materialen en machines die er mooi uitzien. Dat geldt voor iedere kop koffie. Van espresso tot latte macchiato, van gewone koffie tot cappuccino. Maar ook thee, chocolademelk of soep. En dat geldt ook voor grote hoeveelheden. De eerste kop is net zo goed als de honderdduizendste.

De CoffeeBoy bekroond met prijs
Op 4 april is de prijs voor ‘beste autvinder’ van Nederland uitgereikt door de Stichting voor Neurodiversiteit aan Bastiaan Jong en Ruben Plooster. Bastiaan en Ruben hebben bij 3D Ambacht samen met Jolanda Knuman de Coffeeboy ontwikkeld. Jolanda is slechtziend en had net als haar vijf blinde collega’s van de provincie Gelderland de wens om zelfstandig koffie en thee te kunnen halen. Op basis van hun wensen is de Coffeeboy ontwikkeld. Ondertussen zijn naar grote tevredenheid van de gebruikers alle koffieapparaten bij de provincie Gelderland en Drenthe voorzien van de uitvinding.

*3D Ambacht is een organisatie die aandacht besteedt aan de talenten en inzet van mensen die zich door autisme of een aandoening die hierop lijkt een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren. Bij 3D Ambacht leren ze hun talenten te ontdekken en krijgen ze onder begeleiding de kans om zich te ontwikkelen in het werken met digitale technieken.