De leukste koffieweetjes

De leukste koffieweetjes

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 2 à 3 koppen koffie per dag drinken? Wat neer komt op een gigantische consumptie van 6,5 miljoen liter per dag! Maar weet jij ook alles over koffie?

Koffiebonen zijn bijvoorbeeld geen bonen maar pitten van de koffiebes. En koffie bevat meer aroma’s dan wijn. Test jouw kennis door met een collega, goede vriend of familielid te kijken wie de meeste koffieweetjes kan benoemen!

De koffieplant

De koffieplant is omstreeks de 10e of 11e eeuw ontdekt in Ethiopië, hier werd dan ook voor het eerst koffie gemaakt van de koffieplant. Daarna verspreidde dit snel naar Jemen, waar ook koffieplanten te vinden waren. De koffieplant heeft naast een rijke historie nog meer interessante weetjes, wist jij bijvoorbeeld dat:

  • Koffiebonen zijn, zoals hierboven al benoemd is, geen echte bonen. De koffieboon zoals wij deze kennen is de pit van een koffiebes.
  • De koffieplant geeft tussen de 1,4 en 2,5 kilo bessen per jaar! Eén enkele koffieplant geeft dus al een behoorlijk aantal bessen waardoor er heel veel koffie gezet kan worden van de productie van één koffieplant!
  • Koffieplanten werden al gebruikt voordat er koffie van werd gemaakt. Vooral om de opwekkende eigenschappen, zoals de cafeïne die je een opgewekt gevoel geven.
  • Koffiebonen lenen zich perfect om in te vriezen, daardoor verliest de koffieboon zijn smaak niet en heb je altijd verse koffie.

Koffie algemeen

Een goede bak koffie is verreweg de meest populaire drank in Nederland. Dat koffie vandaag de dag zó populair is komt door de heerlijke aroma, de makkelijke manier van zetten en uiteraard de cafeïne die je lekker energiek houdt.

Onze heerlijke kop koffie wordt meestal bereid op basis van water en gedroogde pitten die uit de koffieplant komen. Er zijn al veel dingen bekend over koffie en iedereen kan wel een paar koffiefeitjes opnoemen, maar wist je bijvoorbeeld dat:

  • Voor het koffiezetten de perfecte warmtetemperatuur 96 graden is.
  • De betekenis van espresso en café espresso heel simpel is? Dit is geperste koffie.
  • In de lijst van de meeste koffiedrinkers ter wereld Nederland in de top 5 staat. De gemiddelde Nederlander drinkt zo’n 150 liter koffie per jaar.
  • Als je op de verpakking van jouw koffiebonen “Extra Roast” ziet staan, dat deze koffie minder cafeïne bevat dan normale koffiebonen.

Koffie smaak

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur in smaak voor de koffie. De maalgraad heeft invloed op het aantal aroma’s wat vrijkomt. Als de maalgraad grof is, zal er een zuurdere smaak vrij komen, maar bij een fijnere maalgraad zal er een bittere koffiesmaak zijn. Naast dit weetje over de koffiesmaak zijn er nog een aantal interessante weetjes, zoals:

  •  Koffie bevat van nature meer aroma’s dan een glas wijn.
  • Heb jij een erg bittere koffieboon? Dan is deze langer geroosterd.
  •  Koffie heeft geen smaak, maar aroma. Welke aroma er te vinden is in de koffie heeft te maken met de afkomst.
  •  De koffie die het meeste wordt gedronken is die zonder melk en suiker. Melk en suiker verminderen namelijk de koffiesmaak van de heerlijke koffieboon.

Koffie soorten

Tegenwoordig zijn ze bijna niet meer te vinden, mensen die niet van een lekkere kop koffie houden. Dat is niet zo raar want er zijn 15 verschillende koffiesoorten te onderscheiden. Elke koffiesoort heeft weer zijn eigen varianten waardoor er voor iedereen wel een geschikte koffiesoort is! De koffiesoorten zijn te verdelen in de volgende categorieën:

  •  Koffiesoorten met espresso: De koffie zonder melk is de espresso. Hierin heb je de varianten: ristretto, espresso, doppio, americano en de lungo. Deze koffies zijn altijd zwart zonder melk etc.
  •  Koffiesoorten met melk: De iets minder sterke koffie is de latte koffiesoort, deze bevat altijd een deel melk. Je hebt de espresso macchiato, cappuccino, latte, cortado, flat white en de latte machiato.
  •  Koffiesoorten met ijs: Voor de zomer zijn er de heerlijke koffiesoorten met ijs. Denk aan de ice coffee, ice cappuccino of de affogato met een bolletje ijs erin.

Cafeïne in koffie

Cafeïne, de één kan niet zonder terwijl de ander er niet te veel van hoeft te hebben. Maar wat is cafeïne nou precies? Mocht je nou een liefhebber zijn van thee en denken dat je daardoor ook geen cafeïne binnen krijgt heb je het mis. Ook in thee zit cafeïne, wel is dit een stuk minder dan bij koffie. Over cafeïne zijn er een aantal weetjes die jij misschien nog niet wist, je leest ze hieronder:

  • De hoogte van het cafeïnegehalte heeft te maken met het water. Hoe langer de koffie in aanraking staat met water, hoe meer cafeïne jouw kop koffie bevat.
  • Espresso’s zijn sterk en hebben een hoge intensiteit, waardoor vaak gedacht wordt dat espresso veel cafeïne bevat maar in werkelijkheid bevat een espresso veel minder.
  • Cafeïne blijft gemiddeld drie uur in je lichaam zitten voordat het is uitgewerkt.
  • In Arabica bonen zit 50% minder cafeïne dan in Robusta bonen.