De feiten & fabels over koffie

De feiten & fabels over koffie

Over koffie bestaan ontzettend veel feiten & fabels. Dit komt omdat koffie al heel lang bestaat, koffie is in de 11e eeuw in Ethiopië ontdekt en wordt in Nederland veel gedronken. Er wordt veel over koffie gesproken maar is koffie echt gezond? Bevat decafé helemaal geen cafeïne? Past een bakje zwarte koffie in een gezond eetpatroon? In deze blog nemen wij je mee in alle feiten die er zijn over koffie en de vele fabels die rond gaan over koffie, want dat zijn er nogal wat! Wij hebben 8 feiten & fabels over koffie voor jou op een rijtje gezet.

Feiten

Over koffie zijn er verschillende feitjes te vinden, dit komt omdat koffie veel wordt gedronken. Zoveel zelfs dat wij de belangrijkste feitjes voor jou hebben opgezocht:
1. Zwarte koffie past in een gezond eetpatroon
Zwarte koffie dat in een gezond eetpatroon past, dat klinkt als muziek in de oren. Toch? Volgens het Voedingscentrum past een kopje koffie zonder suiker in een gezond eetpatroon. Om het gezond te houden is het verstandig om het aantal kopjes koffie te beperken tot 4 per dag. Denk je misschien, dat is weinig? Probeer dan naast je koffie te genieten van een lekker kopje thee of een glas water. Deze passen ook binnen de Schijf van Vijf. Geniet van een lekkere kop zwarte koffie en plan een koffiemoment in met jezelf, je collega of buurman, hierdoor geniet je nog meer!
2. Koffie bevat meer aroma’s dan wijn
Je kent het vast wel, je zet je eerste bakje koffie van de dag en ruikt de heerlijke geur van verse koffie. Bij het zetten van koffie komen er zo’n 800 soorten aroma’s vrij en in bijvoorbeeld een glas wijn zitten maar 400 aroma’s. De aroma ontstaat door heet water aan de droge koffie toe te voegen, hierdoor komen er stoffen vrij en dit vormt zich de koffie aroma.

Zin in een lekker bakje bonenkoffie? De OptiBean X van Animo zet jouw kopje koffie waarbij heerlijke aroma’s vrijkomen. Een krachtige espresso, volmaakte cappuccino of gewoon hele lekkere koffie. Het gaat om smaak, de pure smaak van versgemalen koffie. Die creëer je met de OptiBean X van Animo.

Feiten

3. Met koffie rijd je beter
Bevordert koffie drinken je rijprestaties? Ja, dat klopt! De cafeïne zorgt ervoor dat je minder snel moe wordt, je concentratie op de weg beter is en ben je sneller alert als er iets onverwachts gebeurd. Beperk het aantal kopjes dat je op een dag drinkt, zoals eerder genoemd, niet meer dan 4 koppen per dag. Cafeïne zorgt namelijk voor een hoge adrenaline want je moet je ten slotte wel kunnen blijven concentreren!
4. Koffie in meer dan 50 soorten
Er is koffie in meer dan 50 soorten? Jazeker! Er bestaan wereldwijd meer dan 50 soorten koffie. Deze verschillende soorten worden tegenwoordig niet allemaal gebruikt. Er zijn twee soorten koffie die gebruikt worden voor commerciële productie: dit zijn de Arabica & de Robusta. De Arabica boon vormt ongeveer 70% van de wereldwijde productie en komt uit Ethiopië. De Robusta boon vormt zo’n 30% van de productie en groeit voornamelijk in Zuidoost Azië. Meer weten over de verschillende soorten koffiebonen? Lees dan onze blog: Koffiebonen, in elke geur en kleur.

Fabels

Naast de vele feitjes die er over koffie zijn te vinden, zijn er ook heel wat fabels. Wat is wel waar over koffie en wat niet? De belangrijkste lees je hieronder:

1. Decafé koffie bevat 0% cafeïne
Het is een fabel dat decafé koffie maar 0% cafeïne bevat. Veel mensen denken dat als je een decafé koffie drinkt, je geen cafeïne naar binnen krijgt. Helaas is dit niet waar. Het is niet mogelijk om je koffie volledig cafeïnevrij te krijgen. Om de decafé naar koffie te laten smaken is er toch echt een klein beetje cafeïne nodig. Maar wees gerust, in een gewone kop koffie zit ongeveer 75 mg cafeïne en in een decafé maar 3 mg.
2. Koffie droogt uit
Dat je door koffie drinken uitdroogt is niet waar. Er wordt vaak gesproken over dat je naast het drinken van je koffie een glas water moet hebben om te voorkomen dat je uitdroogt. Uit onderzoek blijkt dat koffie je lichaam niet uitdroogt, bij 4 kopjes koffie op een dag blijft het vochtgehalte gewoon in balans. Het drinken van een glaasje water naast je koffie kan er wel voor zorgen dat je smaak neutraliseert voor als je bijvoorbeeld iets anders wilt drinken of er bij wilt eten.

Fabels

3. Koffie is verslavend
Vaak wordt er gedacht dat teveel koffie drinken en dus een grote hoeveelheid aan cafeïne binnen krijgen verslavend kan werken. Dit is een fabel en zeker niet waar. Het drinken van veel koffie kan een gewoonte worden, maar dit wordt door experts niet gezien als een verslaving. Je kan dus toch genieten van een heerlijke bakje koffie, bijvoorbeeld uit de OptiMe. De OptiMe brengt smaak en uiterlijk samen: versgemalen koffie, in een persoonlijk design.
4. Cafeïne zit alleen in koffie
Vaak wordt gedacht dat cafeïne alleen te vinden is in koffie, dat is niet waar. Cafeïne is ook te vinden in bijvoorbeeld chocolade, cola, thee of energiedrankjes. De cafeïne geeft een oppeppende werking, voor als je een lange autorit moet maken of je aandacht wilt houden bij de les. Maar de hoeveelheid cafeïne in de producten kan heel erg verschillen, dus als je niet teveel cafeïne binnen wilt krijgen is het slim om voordat je iets eet of drinkt te kijken op de verpakking.