Koffiebonen in elke geur & kleur

Koffiebonen in elke geur & kleur

Echte koffie is genieten. Daar moet je even tijd voor nemen. Hoe druk het ook is of waar je ook bent. Pure koffie, versgemalen en op de juiste temperatuur. Je hoeft er niet voor naar een Italiaans terras. Want het kan eigenlijk overal, bij jou thuis, op kantoor of in de kantine.

Met de OptiBean X van Animo maak je in no time echte espresso en vele varianten. In de OptiBean X kunnen heerlijke koffiebonen, maar wist je dat er verschillende soorten koffiebonen zijn?

In deze blog vertellen wij je alles over de soorten en verschillen tussen de bonen!

Arabica

De eerste soort boon die we onder de loep nemen is de Arabicaboon! Deze koffieboon heeft een zoete en zachte smaak omdat deze boon een aroma van suiker en fruit bevat. De Arabicabonen groeien in streken rond de evenaar zoals Midden- en Zuid-Amerika. Daar groeien ze op minimaal 600 meter, maar de boon groeit het beste op een hoogte van 1500 meter! Doordat deze boon hoog groeit hoeft hij zichzelf niet te beschermen tegen parasieten of ziektes, hierdoor bevat deze boon veel minder cafeïne dan andere bonen, maar liefst 50% minder!

De Arabica koffieplant wordt wereldwijd het meest geteeld. Dit zorgt ervoor dat maar liefst 70% van de wereldwijde koffieoogst bestaat uit Arabica bonen en dit is dus ook de meest verkochte koffieboon. De koffieboon valt erg in de smaak bij de consument er wordt ervaren als een lekkere koffie met een verfijnde smaak, dit omdat de koffie lekker weg te drinken is!

Robusta

Voor de koffieliefhebber die graag een sterk bakje versgemalen koffie drinkt is er de Robustaboon! Deze boon heeft een stevige en bittere smaak doordat deze boon veel cafeïne bezit! De Robustaplanten groeien rond de evenaar zoals Zuidoost Azië. Doordat deze plant laag groeit (tot 600 meter) zijn ze veel beter bestand tegen droogte en hitte. De Robustaplant is goed voor zo’n 30% van de wereldproductie.

De Robustaplant wordt steeds populairder doordat deze minder snel ziek wordt en hierdoor bevat deze boon meer cafeïne wat ook meer smaak geeft. Robusta bonen worden vooral gebruikt om een lekkere kop koffie te zetten of in verschillende koffiemelanges, dit zorgt voor meer pit! Een combinatie van Arabica en Robusta komt ook vaak voor!

Liberica

Naast de bekende Arabica en Robusta is er ook de Libericaboon! Deze boon is een minder bekende koffieplantsoort. De Libericaplant komt oorspronkelijk uit Uganda en Liberia. Deze soort zorgt voor maar ongeveer 1% van de wereldproductie. De plant groeit in lage gebieden en het liefste in warme bossen waardoor deze plant ook beter beschermd is tegen ziektes. Deze boon wordt vooral gebruikt voor lokale consumptie en niet voor de export, dit komt door wisselende kwaliteit en een hoog percentage cafeïne. De plant is bijna twee keer zo groot als de Arabica, hij kan wel tot 18 meter hoog groeien!

Decafé

Voor de koffiedrinker die wat minder cafeïne wil is er de decaféboon! Deze boon bevat veel minder cafeïne dan de andere bonen, decafé koffie mag niet meer dan 1 mg cafeïne per gram droge koffie bevatten. Voor het maken van decafé koffie worden de Arabica bonen gebruikt, maar om decafé te maken moet de cafeïne er worden uitgehaald. Dit proces kan onder anderen worden gedaan door de bonen in water te leggen, hierdoor gaan ze opzwellen. Onder invloed van een lage temperatuur en een hoge druk wordt de cafeïne eruit gehaald, dit met behulp van koolzuur. Hierna worden de bonen gedroogd en gebrand en heb je decafébonen!

Kies je koffieboon!

Welke boon moet je nu kiezen? De Arabica, Robusta, Liberica of Decafé! Dit ligt helemaal aan jouw smaak en wens. Houd je van een zachte koffiesmaak, kies dan voor de Arabica. Heb jij liever een sterk bakje koffie? Dan kan je beter voor de Robustaboon gaan. Een combinatie van deze twee kan natuurlijk ook! De Liberica wordt niet voor export gebruikt en is dan ook nauwelijks te koop. Wil jij een lekker bakje koffie, maar met zo min mogelijk cafeïne? Probeer dan eens de decafébonen!

De kaviaar onder de koffiesoorten!

Heb je wel eens gehoord van de Kopi Luwak koffieboon? Dit is de duurste koffie ter wereld! Het is een koffiesoort die gemaakt wordt van de Arabica of de Robusta. Deze bonen worden verbouwd op plantages. Uit een koffieplant komen bessen waar pitten inzitten, dit zijn de koffiebonen! Op de plantages in Indonesie loopt de Luwak kat rond, deze kat is dol op het vruchtvlees van de koffiebessen en eten deze bessen ook op zodra deze rijp is. Bij de ontlasting van de kat komen de koffiebonen gearomatiseerd eruit, de lokale bevolking raapt deze koffiebonen op en laten dit vier tot zeven dagen drogen. Na het drogen worden de bonen gewassen en licht gebrand, hieruit ontstaat de Kopi Luwak koffieboon!