Ontwikkelingen in de koffiewereld

Ontwikkelingen in de koffiewereld

Het is je vast wel opgevallen dat er veel gebeurt in de wereld van koffie. Vooral op ons werk hebben er veel veranderingen plaats gevonden. Er zijn steeds betere koffievoorzieningen op kantoor, wij hebben bijna altijd gratis koffie en de kwaliteit is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Maar dat is nog niet alles, er gaat de komende jaren nog meer gebeuren op het gebied van koffie. Wat dit zal zijn, vertellen wij je in deze blog.

Koffieconsumptie

Uit onderzoek van the International Coffee Organisation (ICO) is gebleken dat Finland het land is waar de meeste koffie wordt gedronken, namelijk 12 kg per persoon per jaar! In Finland is er geen speciaal moment voor koffie, je drinkt koffie overal en altijd. De koffiebonen die voornamelijk in Finland gebruikt worden zijn licht gebrand, wat betekent dat ze minder sterk van smaak zijn, wat ervoor zorgt dat er veel koffie wordt gedronken.

Nu denk je misschien, hoeveel koffie wordt er dan wereldwijd gedronken? Nou dat is zo’n 1,6 miljard koppen koffie per dag. In de Scandinavische landen is de koffieconsumpties per persoon het hoogste van alle andere landen.

Technologie

Jouw lekkere kop koffie gemaakt door een robot, dat is de toekomst. In San Francisco zijn er een aantal vestigingen van het nieuwe concept: Café X, geopend. In deze koffiezaak bestel jij je koffie via een app en de robots maken jouw overheerlijk cappuccino, latte macchiato of je espresso. Een voordeel aan de robots zijn dat ze binnen 1 minuut jouw koffie klaarmaken, maar uiteraard is er ook een nadeel. Niet iedereen kan overweg met het bestellen via een app, hier moet dus nog een oplossing voor worden gezocht.

Niet meer lopen naar het koffiezetapparaat? Daar is ook een oplossing voor, de koffiedrone! Deze drone brengt jouw koffie of andere drankjes naar jouw bureau toe. De drone heeft ook de functie om te signaleren of iemand behoefte heeft aan koffie. Over de hele wereld zijn er nog maar een paar van deze koffiedrones, wie weet wordt jouw kop koffie over een tijd ook gebracht met een koffiedrone.

Duurzaamheid

Vind jij het milieu ook zo belangrijk? Wij als consumenten willen tegenwoordig steeds meer eerlijke producten eten en drinken, dit zodat wij ons steentje bijdragen aan een beter milieu. Een belangrijke ontwikkeling binnen duurzaamheid is: circulariteit, ook wel rekening houden met voedselverspilling en het hergebruiken van materialen. Het grootste doel is dat alle bedrijven uiteindelijk zero waste en 100% duurzaam ondernemen.

Bij steeds meer koffietenten zie je kartonnenbekers die je weer kunt inleveren, deze worden verwerkt tot nieuwe papierproducten. Recyclen is voor veel bedrijven erg belangrijk, ook is te zien dat de herbruikbare bekers steeds vaker te koop zijn en dat consumenten deze ook echt gebruiken.

Samen helpen we mee aan een beter milieu!

Koffiebereiding

Waar we vroeger vaak koffie-pads gebruikten, branden wij nu zelf onze eigen bonen. Iedereen is aan het experimenteren hoe de beste koffie kan worden gemaakt. Want zeg nou zelf, wat is nou lekkerder dan een kop koffie met je eigen gebrande verse koffiebonen?

Je eigen selfie op je cappuccino? Het kan tegenwoordig met de ‘latte art’ printer. In plaats van inkt wordt er koffie-extract gebruikt, de print op het schuim kan je helemaal zelf bepalen. In Amerika is dit een ontwikkeling die al een tijd aan de gang is, maar deze ontwikkeling schuift langzaamaan ook naar Europa toe, er zijn steeds meer koffietenten die de ‘latte art’ printer gebruiken. Dus wie weet heb jij binnenkort ook je eigen selfie op je koffie.