Recycle to the max

Recycle to the max

Duurzaamheid en recycling

Samen zijn we verantwoordelijk om de aarde draaiende te houden. Animo is zich bewust van het algemene belang van duurzaam ondernemen en levert op verschillende manieren een groene bijdrage in de waardeketen. Wij vertellen je graag wat onze groene bijdragen zijn:

Levensduur van de machines

Onze koffiemachines hebben een lange levensduur. Dankzij de kwalitatief hoogwaardige materialen die Animo gebruikt gaan de koffiemachines lang mee. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van dezelfde onderdelen binnen verschillende typen machines. Het aantal te gebruiken (reserve)onderdelen wordt hierdoor tot een minimum beperkt. Dit betekent dat er bij een defect gemakkelijk onderdelen te vervangen zijn. Daarnaast bestaat de basis van alle koffiemachines uit roestvrijstaal. Dit roestvrij staal is niet alleen onverwoestbaar, maar ook een grondstof die 100% recyclebaar is. Het glas en koper wat verwerkt zit in de machines zijn ook volledig recyclebare materialen wat er voor zorgt dat de Animo machines vrijwel helemaal recyclebaar zijn!

Recyclebaarheid per koffiemachine

Je kan je wellicht voorstellen dat een koffiemachine uit veel onderdelen bestaat. Bij Animo bestaat één koffiemachine uit gemiddeld 300 verschillende onderdelen. Om de herbruikbaarheid te realiseren, worden alle onderdelen gewogen en de materiaalsoorten geïdentificeerd. Dit resulteert in een volledige inventarisatie van 6 materiaalsoorten per machine, namelijk: RVS, staal, plastic, elektronische componenten, glas en koper. Wij bepalen de recyclebaarheid per machine door een percentage aan de materialen en gewichten toe te kennen.  Met recyclebaarheid wordt bedoeld dat de materialen voor hetzelfde doel gebruikt kunnen worden al voordat het in het product werd verwerkt.

Recycleverplichting

De Nederlandse wetgeving verplicht producenten en importeurs van elektrische en elektronische apparatuur zorg te dragen voor de inname en recycling van de apparatuur. Animo is aangesloten bij Weee Nederland. Weee staat voor ‘Waste Electrical and Economic Equipment’. Zij zorgen voor de inname, recycling en het milieuvriendelijk afvoeren van elektronisch afval.

Van koffiedik tot oesterzwam

Door het veelvuldig testen van machines hebben we af en toe een overvloed aan koffiedik (momenteel zo’n 180 kg per week!). En omdat Animo zich bewust is van het belang van duurzaam ondernemen en nadenkt over hergebruik en recycling van materialen en voedsel, zijn we in contact gekomen met WesterZwam.

“WesterZwam brengt de circulaire economie in de praktijk en biedt een korte-keten oplossing voor circulaire voedselproductie. Door samen te werken met de hele keten.” Ze kweken oesterzwammen op het koffiedik, van restaurants en nu dus ook van Animo! Een win-win situatie en erg leuk om hier aan bij te dragen.