Een goede kop koffie uit de koffiemachine

Een goede kop koffie uit de koffiemachine

Zonder koffie geen leven!

Vandaag de dag is koffie niet meer weg te denken. Maar de eisen ten aanzien van een kop koffie worden steeds hoger. Een goede kop koffie is de standaard! Maar kan dit uit een koffiemachine?

Het antwoord daarop: JA, NATUURLIJK! En het is helemaal niet moeilijk, als je weet waar je naar moet kijken. Laten we eens gaan kijken naar een koffiemachine die gebruik maakt van koffiebonen. In het Animo assortiment zou je dan kunnen denken aan een OptiBean X of OptiMe. Welke aspecten zijn dan belangrijk voor een goede kop koffie? De volgende 4 factoren spelen hier een belangrijke rol in.

Soorten koffiebonen

Allereerst begint dit al bij het soort koffieboon. Dit onderscheidt zich grofweg in de Arabica en Robusta die weer afkomstig zijn uit verschillende landen. Arabica wordt gezien als boon met betere kwaliteit, maar er wordt ook vaak gebruik gemaakt van een melange van Arabica en Robusta om zo tot het ultieme kopje te komen. Daarnaast is de branding van de bonen ook van invloed op het eindresultaat in je kopje.

Kwaliteit van het water

Een ander aspect van belang is het water. Koffie bestaat voor het grootste deel uit water. De kwaliteit van het water bepaalt daarom ook de smaak van je koffie. Animo raadt altijd het gebruik van een waterfilter aan. Zo heb je een constante kwaliteit kopje koffie, maar het is ook zeker een behoud van je machine. Ook is de watertemperatuur belangrijk bij het maken van een kopje koffie. Dit beïnvloedt zeker de kwaliteit.

Maalgraad van de koffiebonen

In een koffiemachine worden de koffiebonen gemalen. De maalgraad (fijnheid van de gemalen koffie) bepaalt in hoge mate het eindresultaat van je koffie. Hierbij valt op te merken dat niet iedere boon hetzelfde reageert. Dit betekent dat je dus bij gebruik van andere koffiebonen, een andere maalgraad nodig zou kunnen hebben.

De hoeveelheid koffie die je gebruikt per kopje is natuurlijk ook van invloed op je kopje koffie. De hoeveelheid wordt onder andere bepaald door het recept dat je kiest zoals bijvoorbeeld espresso, cappuccino, maar ook de kopgrootte is natuurlijk van invloed.

Smaak van de koffie

Het uiteindelijke resultaat wordt op uiterlijk, maar vooral op smaak beoordeeld. Als je een kop koffie maakt, kun je kijken naar het crèmelaagje; is er een mooie solide crèmelaag? Blaas bijvoorbeeld de crèmelaag een beetje uit elkaar en kijk dan of deze weer dichttrekt. Ook kun je de crèmelaag beoordelen op kleur, het zou en mooie constant bruinige kleur moeten hebben. Het belangrijkste is natuurlijk: hoe smaakt de koffie? Zoveel mensen, zoveel smaken. Vind jij het kopje koffie lekker? Dan heb jij de perfecte bak koffie!